Αγαπητοί μου μαθητές

Σε σάς που μαζί ζήσαμε τα όμορφα αυτά 3 χρόνια της Εφηβείας σας, σε σάς που αφουγκραστήκαμε τους κτύπους της καρδιάς σας  και  νοιώσαμε  την  αγωνία  σας  για το αύριο, που χαρήκαμε με τις επιτυχίες σας και  πονέσαμε  με  τη  λύπη  σας, σε  σάς τους τελευταίους μαθητές της εκπαιδευτικής μου καριέρας, θέλω να δώσω μερικές ευχές- συμβουλές, πιστεύοντας ότι θα σας είναι χρήσιμες.

Στην ψυχή που διψά, δώσε μια ώρα αρμονίας . Στη συνείδησή σου που διψά για τον Θεό,δώσε μια ώρα σιωπής. Στην καρδιά σου που διψά για αγάπη, δώσε μια ώρα αγάπης. Στη διάνοιά σου που διψά να γνωρίσει, δώσε μια ώρα μελέτης .

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΟΙ.

Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις μηρός στους φίλους σου κα ι στον ανώτερό σου, να μην το κάνεις πίσω από την πλάτη τους. Και αυτό που δεν μπορείς να πείς δυνατά, μην το ψιθυρίζεις στα κρυφά. Να είστε απλοί. Μην είστε διπλοί. Μήν αλλάζετε  ανάλογα  με  το  περιβάλλον  που  βρίσκεσθε  και   τα   πρόσωπα   που σχετίζεστε. Να είσαι πάντα ίδιος και να κάνεις τη ζωή σου απλή και ίσια που να μοιάζει με μια φλογέρα καλαμένια όπου περνούν οι πιο γλυκείς ήχοι και οι πιο βαθιές νότες, μια φλογέρα που μπορεί να γεμίσει μουσική.

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ

Το ναί σου να είναι ναί. Το όχι σου να είναι όχι. Να υπόσχεσαι εκείνο που μπορείς να κάνεις. Ο λόγος σου να είναι η ανταύγεια της σκέψης σου. Για να  μπορούν να λογαριάζουν σε σένα. Να είσαι απλός. Όπως είσαι. Αυτό που είσαι. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σόλο τον κόσμο κι ούτε να το επιζητούμε .

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΙ

Γιατί η καλοσύνη μεταξύ των ανθρώπων είναι ό,τι το άρωμα μεταξύ των λουλουδιών, ό.τι το τραγούδι μεταξύ των πουλιών, ό,τι ο αέρας μεταξύ  των  φύλλων, ό,τι ο ήλιος στη μέση ενός κάμπου. Η καλοσύνη δεν κριτικάρει. Δεν  κατακρίνει. Δεν  κατα δ ικάζε ι. Δεν περιφρονεί. Δεν σκέπτεται κακό για τους άλλους. Δεν λέει κακό για κανέναν. Δεν κάνει κακό σε κανέναν. Αυτή η  καλοσύνη  θα  ήθελα  να είναι δική σας, να είναι δική μας, ατέλειωτη μεταξύ μας.

ΨΑΞΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ

Είναι τόσο απλή η ευτυχία σ αυτόν τον κόσμο !Αλλά την ψάχνουμε εκεί που δεν υπάρχει.  Η  ευτυχία δεν  υπάρχει  πουθενά παρά μέσα σου.  Δεν εξαρτάται  ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τα πράγματα . Μόνο από σένα και το Θεό.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Να καλλιεργείς την  ειρήνη  είναι  να  απαγορεύεις  στον  εαυτόν  σου  κάθε  πράξη βίας. Είναι να είσαι δίκαιος. Είναι να κοιτάζεις,να καταλαβαίνεις τι ανάγκη έχουν οι άλλοι και να τους την προσφέρεις.Δεν είναι εύκολο.Πολλές φορές χρειάζεται να απαρνηθούμε  κάτι  που  μας  είναι  πολύτιμο.Χρειάζεται  να  υπάρχουν   άνθρωποι καλής θελήσεως, ειρηνικοί ήρωες, ίσως και άγιοι που ήξεραν  να  δίνουν,  ν  απαρνούνται να θυσιάζονται για την ευτυχία των άλλων. Η προσφορά είναι κάτι το θαυμάσιο.

ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ

Κυριάρχισε στον εαυτόν σου.Και τότε αναζήτα το ωραίο. Αγάπα αυτό που είναι ωραίο,απλό και αγνό.Ζήσε μέσα σ αυτό που είναι ωραίο σ αυτό που είναι απλό  και αγνό. Ένας άνθρωπος ηθικός είναι ένας καλλ ιτέχνης ,  μια  ιδιοφυία  ίσως,  που  θα κάνει τη ζωή του ένα έργο τέχνης,  όπως οι μεγάλοι  άνδρες  και οι  άγιοι  κάνουν  τη ζωή τους καλλιτεχνημα που μελετούμε και θαυμάζουμε.

ΣΚΟΡΠΙΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑ

Το βλέμμα σου να είναι βλέμμα χα ρά ς.Το χαμόγελό σου να είναι να είναι χαμόγελο χαράς.Ο λόγος σου να είναι λόγος χαράς .Πλημμύρισε από χαρά όσους σε περιτριγυρίζουν. Υπάρχει τόση έλλειψη απ’ αυτήν στον κόσμο…Μη φοβάσαι να δώσεις πολλή απ’ αυτήν. Μη φοβάσαι μήπως σου λείψει.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΤΕ

Από πάνω από τον ουρανό Σου, φύσηξε στην ψυχή μου, Θεέ μου, για να γίνω τολμηρός ,ένας άνθρωπος πραγματικά μεγάλος, ηθικός ,δυνατός και που  να ξέρει  να αντιστέκεται σ’ ότι είναι κακό: να λέγει όχι, όταν πρέπει να πεί όχι και ναί,όταν επιβάλλεται, χωρίς να φοβηθεί τίποτα, χωρίς να φοβηθεί τα σκληρά γεγονότα που φέρνουν μια ομίχλη λυπηρή στην καινούργια μας άνοιξη…

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΟΔΙΕΣ.

Δεν λυγίζω όταν οι άλλοι δεν με βο ηθο ύν . Ξέρω να κρατώ το κουράγιο  μου  και  να ζώ. Πρόσωπο με πρόσωπο, με τον μεγάλο Θεό κανονίζονται τα  πράγματα  της ζωής μου. Κι είναι ανάμεσα απ’τις  χαρές  και τους  πόνους,που  ψάχνω τις απαντήσεις  μου. Να είσαι σταθερός,να μην υποχωρείς.  Να  πηγαίνεις  ως  το  τέρμα.  Να  κάνεις  το μικρό σου καθήκον ή το μεγάλο,μέρα με τη μέρα,χωρίς να λές τίποτα, απλώς επειδή πρέπει και επειδή το θέλεις  έτσι.  Είναι  σκληρό  καμμιά  φορά.Αλλ’  η  σκληρότητα είναι καλή.Και γινόμαστε δυνατοί παλεύοντας για  κάτι  που  είναι  σκληρό  και δύσκολο.

ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ

Η υπομονή, η εμπιστοσύνη, η επιμονή είναι καλές εργάτριες κράτησέ  τες  στην υπηρεσία σου. Η βιασύνη και η ανυπομονησία δεν έχουν φθάσει  ποτέ  σε  τίποτα μεγάλο . Κι η ομορφιά δεν είναι έργο μιας στιγμής. Περίμενε και άφησε τον χρόνο να περνά…

ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Αν θέλεις να τραγουδήσεις την αγάπη πάρε μια λύρα,ένα βιολί αλλά μην πείς τίποτα.Οί λέξεις είναι πολύ μικρές για να τραγουδήσουν την αγά πη. Είναι μεγάλη σαν τη ζωή και τον κό σμο. Τίποτα δεν υπάρχει πιο μεγάλο απ’ αυτή , εκτός από τον Θεό.

Δεν είναι ανάγκη να σ’ αγαπούν για να ζείς. Όχι. Αλλ’ είναι απαραίτητο για σένα ν’αγαπάς. Ω ζωή ! Σε θέλω πάντοτε όμορφη και χαρούμενη. Σε θέλω καθαρή όπως το νερό μιας πηγής όπως το νερό ενός ρυακιού.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Πως ότι κι αν συμβεί στη ζωή σας  υπάρχει  ένας ΘΕΟΣ  γεμάτος  αγάπη, έτοιμος  να σας βοηθήσει, αν του το ζητήσετε.