Η ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ είναι ένα γραφικότατο χωριό σε μια πλαγιά ενός μικρού βουνού που αγναντεύει τον κάμπο Βελεστίνου-Λαρίσης.

Σ αυτό το χωριό δεν υπήρχε παπάς για δεκαοκτώ χρόνια. Κάποιος επιτήδειος, αγύρτης εμφανίστηκε στο χωριό με ράσα και μακρυά γένεια, κρατώντας μια βαλίτσα. Έφτασε στο μοναδικό μαγαζί, το καφενείο του χωριού και ενώ ήξερε ότι δεν υπήρχε παπάς στο χωριό, ζήτησε το σπίτι του παπά. «Δεν έχουμε παπά του είπαν οι χωρικοί που κάθονταν στο καφενείο. Μείνε εσύ να μας λειτουργήσεις». Και ο ψευτοπαπάς έφερε, τάχα, αντιρρήσεις, και από τα πολλά τους είπε: «Να σας κάνω τη χάρη να μείνω.»

Το καλύτερο δωμάτιο για τον παπά, ό,τι ήθελε ο παπάς γινόταν αμέσως. Όταν τον ρώτησαν τι έχει μέσα η βαλίτσα τους είπε : τα ιερά άμφια ,και τον θησαυρό για ώρα ανάγκης. Ό,τι ήθελε ο παπάς έστελνε στο μαγαζί ,για να ψωνίσουν. Ο μαγαζάτορας, που ήταν  και ψάλτης, έδινε για τον παπά και τα έγραφε.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες και ο ψάλτης κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά με τον παπά. Δεν τα κατάφερνε στη Λειτουργία. Συνέχεια έκανε λάθη. Είπε λοιπόν στους χωρικούς πως δεν είναι κανονικός παπάς αλλά αγύρτης. Οι χωρικοί αποπήραν τον ψάλτη. Έχουμε τόσα χρόνια να δούμε παπά στο χωριό μας και δεν μας αρέσει κιόλας; Ας είναι και παρακατιανός. Μικρό χωριό είναι εδώ. Δεν είναι Λάρισα ή Βόλος ή Βελεστίνο. Ο ψευτοπαπάς κατάλαβε ότι ο ψάλτης τον κατάλαβε. Σε μια λοιπόν Λειτουργία κοίταξε τον ψάλτη από το ιερό προς την ωραία πύλη και του είπε: ‘Έ! Εγώ σε κατάλαβα, πώς με κατάλαβες, εγώ σε κατάλαβα πως με κατάλαβες”. “Ύστερα βγήκε τρέχοντας έξω από την πίσω πόρτα του ιερού. Τότε κατάλαβε το χωριό πως ο παπάς ήταν ψεύτικος. Βγήκαν όλοι έξω από την Εκκλησία ,έτρεξαν πίσω του και προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Αυτός μόλις πρόλαβε και εξαφανίστηκε πηδώντας μάνδρες, τοίχους και ό,τι εμπόδια έβρισκε μπροστά του. Πρόλαβε και έφυγε. ‘Ετσι σώθηκε. Ο Ψάλτης όμως που ήταν και ο μοναδικός μαγαζάτορας  είχε  “μπεί μέσα” από τους βερεσέδες του ψευτοπαπά. Χρειάστηκε να συνεισφέρει όλο το χωριό για  να δουλέψει  και πάλι το μαγαζί του.’ Οταν οι χωρικοί άνοιξαν τη βαλίτσα για να βρούν το θησαυρό, είδαν ότι είχε μόνο εφημερίδες… ( ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.)